Estudiantes: Narcís Coromina, Mamen García, Nicole Lupiezes, Nicole Venavides, Armand Piqueras

Una frontera acostuma a entendre’s com un element que divideix, però a la vegada també forma una unió, tan social com econòmica i cultural”.

Seguint la línia de frontera entre Espanya i França trobem una sèrie de pobles miralls o bessons; En el cas de Bera (Espanya), Sara (França) i Echalar (Espanya) la frontera uneix la línia imaginària entre els cims de les muntanyes que els separen. Mitjançat el procés d’estudi per capes descobrim i analitzem les particularitats i els punts en comú d’aquestes tres poblacions.

La formació del teixit agrícola i industrial de Bera, Sara i Echalar és el factor que determina la particularitat de cadascun dels tres municipis. Aquest teixit ve condicionat per la topografia i la morfologia del terreny, i és per aquest motiu que Bera i Echalar funcionen d’una manera similar. Trobem en comú en aquestes dues poblacions que són zones industrials que aprofiten la proximitat del riu Bidasoa, (especialment en Bera on el riu dibuixa el límit administratiu del municipi), que les poblacions s’adapten a la topografia i que estan situades en una vall. Donat que és un terreny amb molt desnivell, el seu parcel·lari és de petites dimensions i l’esquema urbanístic és compacte. Tant a Bera com a Echalar, les muntanyes de la frontera són un clar referent cultural.

El cas de Sara es ben diferenciat; el seu caràcter es totalment agrícola i donat que trobem una topografia més plana el seu parcel·lari es de major superfície i el seu esquema urbanístic és clarament dispers on les cases tenen la seva pròpia parcel·la de cultiu.

La connexió triangular que uneix Sara amb Bera i Echalar ve formada per unes infraestructures viàries que s’adapten a la morfologia de la topografia, i que aprofita les zones amb menys desnivells, molt sovint el traçat discorre paral·lel al costat del riu i zones fluvials.

En la unió perpendicular de la frontera entre Sara i Bera trobem el punt més baix de la vall de les muntanyes que separen els dos pobles, és en aquesta unió on trobem el nexe principal de comunicació. També hem identificat com la comunicació triangular també afavoreix la unió entre altres poblacions, com el cas de Lesaca, que es troba lligada a Bera i Echalar per la indústria, i Ibardín, la qual es troba just a la frontera entre Espanya i França, sent un gran referent comercial.

Tot i les seves diferències, els punts d’importància dels pobles estudiats giren al voltant dels Frontons, Esglésies i mercats; els quals els trobem als centres històrics, sent un gran punt de referència social i cultural.

Descargar

[thb_image retina=”retina_size” full_width=”true” image=”314″]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *